Critical Friend | Procesbegeleider | Trainer

4D730F5E-D587-4CFB-AAB9-24A0B517D489

Lonkend perspectief

De gemeente Overbetuwe had een roerige tijd achter de rug. Na een koers- en organisatiewijziging, enkele jaren geleden, kwam men tot de conclusie dat dat niet de juiste richting was. En dus werd de koers verlegd. En de organisatie daarop aangepast. Op managementniveau kwamen er nieuwe mensen bij en anderen vertrokken.

Er was dus veel beweging: Een nieuwe organisatiestructuur, een nieuwe organisatievisie en een nieuwe groep mensen om die visie mee te gaan implementeren. En dat alles in een tijd waarin ieders aandacht naar andere dingen uitging, namelijk naar het razendsnel aanpassen aan de coronamaatregelen en de consequenties ervan in goede banen leiden. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook in de gemeente zelf. Daarom hebben jullie veel minder tijd dan wenselijk kunnen besteden aan het elkaar leren kennen en het samen optrekken in het bepalen van de organisatievisie en -koers.

Om die reden wilde de directie van de gemeente het managementteam graag een lonkend perspectief bieden op het gezamenlijk varen van de koers en de implementatie ervan.  In de organisatievisie staat omschreven wat voor gemeente zij willen zijn. Maar hoe zou je de realisatie van dat toekomstperspectief nu samen kunnen aanpakken? Hoe geef je zo’n proces vorm? Welke inhoudelijke keuzes kan je maken? Wat heb je te doen om de organisatievisie en de koers verankerd te krijgen in de organisatie? Hoe maken jullie je visie concreet? Hoe geven jullie je kernwaarden vorm? En hoe kan je in dit proces tegelijkertijd ruimte maken voor leiderschapsontwikkeling en teambuilding? 

Al deze vragen – en meer – zijn vervat in een lonkend perspectief, inclusief een opzet voor een implementatieaanpak.

“Je was voor mij een echte ‘energizer’. Zo tegen de zomer aan, na een (mede door corona) hectisch voorjaar, hielp jij ons met het vertalen van onze organisatiekoers naar een lonkend perspectief. Als een ‘critical friend’ wist jij de goede vragen te stellen, waardoor wij nieuwe openingen in ons denken vonden. Je hielp ons keuzes te maken en richting te geven aan onze organisatieontwikkeling. En je hebt het allemaal heel helder en aansprekend opgeschreven. De manier waarop jij energie in onze sessies hebt gebracht, hebben wij echt als meerwaarde ervaren.” Margret Vincent, directeur Ontwikkeling gemeente Overbetuwe